Adviezen voor Whelen signalering

Op het gebied van signalering bestaan veel verschillende wetten en regels.

Als deskundige informeren wij u graag over de wet- en regelgeving op het gebied van signalering. Onze dealers helpen u ook graag met uw vragen over dit onderwerp.

ECE R65

Europese wetgeving

Met ingang van 14 maart 2014 bestaat het geel zwaai-, flits- of knipperlicht uit een set gele signaalverlichting die voldoet aan ECE reglement 65 en overeenkomstig dat reglement is gecertificeerd; het licht is zodanig gemonteerd dat het signaal kan worden waargenomen rondom het voertuig vanaf een afstand van 20 meter vanaf het voertuig, gemeten op 1,5 meter boven het wegdek.
Producten die voldoen aan de ECE regelement 65 zijn herkenbaar aan de keurnummers TA1 000 gevolgd door 3 extra cijfers of XA1 000 gevolgd door 3 extra cijfers.

Wanneer mag er geel signaleringslicht gevoerd worden?

 • Hulpverlening

  werkzaamheden ten behoeve van de hulpverlening op of langs de weg met kennelijk daartoe ingerichte motorvoertuigen

 • Werkzaamheden ten behoeven van wegen

  werkzaamheden ten behoeve van de hulpverlening op of langs de weg met kennelijk daartoe ingerichte motorvoertuigen

 • Reparatie, bergen of wegslepen

  werkzaamheden met kennelijk daartoe ingerichte motorvoertuigen voor de hulpverlening aan en het repareren of bergen en wegslepen van voertuigen

 • Vervoer van grote ladingen

  vervoer van ondeelbare lading voor zover het voertuigen betreft waarvoor krachtens de Regeling voertuigen ontheffing is verleend inzake de afmetingen van deze voertuigen of hun lading

 • Transport begeleiding

  het begeleiden van transporten waarvoor een ontheffing is verleend, voor zover die begeleiding uit de ontheffing voortvloeit en dit geschiedt met daartoe speciaal uitgeruste voertuigen

 • Begeleiden militaire colonnes

  het begeleiden van militaire colonnes

 • Voertuigen met beperkte snelheid

  het rijden met landbouw- of bosbouwtrekkers en motorvoertuigen met beperkte snelheid, of daardoor voortbewogen aanhangwagens, die, met inbegrip van de lading, breder zijn dan 2,60 meter

 • Belastingdienst

  werkzaamheden van de Belastingdienst, waaronder begrepen de Belastingdienst/Douane

Signalering advies per type voertuig

Advies bus

Variant 1

Met een L32 zwaailicht rechtsvoor en een tweede linksachter voldoet uw bus aan de wet.

Voor betere zichtbaarheid aan de voorkant kunt u optioneel twee ION of LINZ6 grille flitsers monteren.

Advies bus

Variant 2

Voor een professionele uitstraling adviseren wij u een Justice dakset op de achterkant. Aangevuld met twee ION of LINZ6 grille flitsers voldoet deze combinatie aan de wet.

Advies personenwagen

Voor een personenwagen volstaat een L41E magneet op dak.

Voor de primaire rondom (360 graden) signalering kunt u kiezen voor een zwaaibalk of zwaailamp, afhankelijk van uw wensen. Als ondersteuning mag u in de grille extra filtsers plaatsen voor betere zichtbaarbaarheid op binnenspiegel niveau van uw voorganger. Indien blijkt dat uw rondomzichtbaarheid onderbroken wordt, mag u met extra flitsers ondersteunen.

Advies truck

Voor de zichtbaarheid van uw trekker is de meest voorkomende variant twee stuks zwaailamp bovenop de cabine. Als ondersteuning mag u in de grille extra filtsers plaatsen voor betere zichtbaarbaarheid op binnenspiegel niveau van uw voorganger. Afhankelijk van uw lading en werkzaamheden kunt u uw zichtbaarheid aan de achterzijde ondersteunen met bijv een magneetlamp of extra directionele flitsers.

Vind hier uw dichtstbijzijnde Whelen dealer of neem contact met ons op.

* Deze velden zijn verplicht.